Terug naar overzicht

Veilig bankieren en betalen:
welke mogelijkheden zijn er?

Als werkgever komt u regelmatig in aanraking met diverse betaalopdrachten. Ook al is het bankieren in Nederland veilig te noemen, komt fraude en oplichting nog steeds voor. We spraken onze adviseur frontoffice Laura Philippart, die in haar dagelijkse werkzaamheden veel te maken heeft debiteurenbeheer en vragen van opdrachtgevers over betalingen. Wat weet u al over veilig bankieren en betalen en nieuwe ontwikkelingen in de bankenwereld?

Welke mogelijkheden biedt de bank?

De bankenwereld is veel bezig met de toepassing van nieuwe technologieën om het mobiel- en internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Om het aantal verkeerde overboekingen terug te dringen, ontwikkelde de Rabobank vorig jaar september de IBAN-Naam Check. “Bij overboekingen wordt er automatisch gecontroleerd of dat het ingevoerde rekeningnummer overeenkomt met de daarbijhorende naam van de begunstigde. Zo niet, dan komt er een melding in beeld. Inmiddels zijn meerdere banken bezig met de invoering van de IBAN-Naam Check in zowel het internet- en mobielbankieren”, zo vertelt Laura. Na de Rabobank, ING en Volksbank voert nu ook ABN Amro de IBAN Naam Check door. Diverse banken zijn tevens bezig om de IBAN-Naam Check te integreren in de Bankieren app. Door deze controle en tevens maatregel tegen cybercrime wordt het online bankieren veiliger. Uiteraard blijft de gebruiker zelf verantwoordelijk om na de melding van de bank de overboeking aan te passen dan wel af te breken.

Wat kunt u doen?

Wees altijd voorzichtig met uw persoonsgegevens. “Geef uw pincode, pasnummer of inlogcode nooit via de mail of een telefoontje. Het kan hierbij gaan om oplichting, waarbij een e-mail afkomstig lijkt te zijn van een betrouwbare instantie zoals de bank”, vertelt Laura. Bij deze vorm van internetfraude proberen criminele te ‘vissen’ naar uw persoonlijke gegevens. Banken zullen u nooit vragen om deze persoonlijke gegevens. Neem bij twijfel altijd contact op met de betreffende bank. Laura: “Bekijk daarnaast tijdens het mobiel- en internetbankieren altijd of u bankiert in een beveiligde verbinding.” Een beveiligde verbinding is te herkennen aan het slotje of aan de ‘https’ in de adresbalk. “Het gebruik van een openbaar wifi-netwerk in een openbare ruimte is niet veilig.” Wanneer u inlogt op een openbaar wifi-netwerk kan er ‘ingebroken’ worden in uw computer. Zorg er dan ook voor dat u niet gaat internetbankieren via een openbaar of onbeveiligd wifi-netwerk.

Wat doet PRO HRM?

Laura: “PRO neemt voor haar opdrachtgevers het volledige debiteurenbeheer over. Hierdoor verminderen uw betalingsrisico’s en wordt uw financiële positie versterkt. Het is mogelijk om gebruik te maken van een automatische incasso (SEPA). Dit gebeurt nadat u akkoord bent gegaan met de opgestelde factuur. Hierbij bent u verzekerd van tijdige en correcte betaling en minder administratieve lasten.”